In aanloop naar de  MTV European Music Awards 2016 heeft in Rotterdam Ahoy de MTV Music Week plaatsgevonden. De vier dagen in aanloop naar de MTV EMA’s werden gebruikt om Rotterdam op te warmen met bijzondere optredens op speciale plekken. Uit uitgebreid (publieks)onderzoek van R2 blijkt dat de MTV Music week succesvol was zowel voor bezoekers als Rotterdammers die niet actief hebben deelgenomen.

 

Om de impact en het effect van de MTV Music Week in kaart te brengen hebben we gekozen voor een hybride aanpak. Op drie manieren zijn er inzichten verzameld: effectmeting onder Rotterdammers (< 35 jaar), online media impact analyse en publieksonderzoek onder bezoekers van de MTV Music Week. Een aantal resultaten van het onderzoek zijn hieronder terug te vinden.

Effectmeting onder Rotterdammers <35 jaar

Bekendheid: Van de Rotterdammers onder de 35 jaar heeft 88% van de MTV EMA gehoord en 74% van de MTV Music Week.

Promotie voor de stad: Het organiseren van de MTV EMA en MTV Music Week in Rotterdam zien de Rotterdammers als een goede promotie voor de stad (77%). Het maakt de Rotterdammers ook trotser (69%).

“Leuk als er zulke evenementen in de stad plaatsvinden. Dit zet Rotterdam internationaal op de kaart, en is super goed voor onze stad!”

(deelnemer onderzoek onder Rotterdammers <35 jaar)

Online media impact (gemeten in Nederland, met als extra focus MTV Music Week)

De online zichtbaarheid van MTV EMA en MTV Music Week was enorm. In totaal zijn er meer dan 91.000 berichten online gedeeld rondom de MTV EMA’s en de MTV Music Week. Dit is gemeten over het hele jaar. In de weken in aanloop naar, tijdens en na 40.000 berichten en daarvan specifiek rondom de MTV Music Week 10.000. Ter vergelijking: over Rotterdam en de culturele sector worden er tussen de 4.000 en 5.000 berichten op jaarbasis gedeeld!

Het potentiële bereik van deze berichten op Twitter was 1,9 miljard impressies. Meer dan 28.000 auteurs (= kanalen) hebben over de MTV awards online content gedeeld. Online influencers (Bruno Mars, Ariane Grande, Shawn Mendes, etc.) en internationale nieuwszenders (Reuters, TIME, MTV, etc.) zorgen voor bereik. Daarnaast is er binnen Nederland ook veel gedeeld rondom de MTV Music Week.

MTV Music Week Publieksonderzoek

Profiel bezoekers: MTV Music Week bezoekers zijn zeer gevarieerd qua achtergrond: 60% komt van buiten Rotterdam, ruim driekwart is jonger dan 30 jaar en vrouw, bijna de helft HBO of WO gestudeerd of studerend. Tijdens het bezoek aan de MTV Music Week hebben bezoekers gemiddeld € 46 uitgegeven.

Informatievoorziening: De jonge doelgroep is vooral online bekend geraakt de MTV Music Week en EMA’s. Daarnaast hebben TV, radio en de MTV -kanalen eraan bijgedragen.

Waardering bezoek: Goede waardering, programma (8), gastvrijheid (8,2) en locaties (8,2) scoren het best. Overall krijgt het bezoek aan de MTV Music Week een waardering van 7,9.

Waardering algemeen: Bezoekers gaven maar liefst een 8,6 voor het plaatsvinden van MTV EMA en MTV Music Week in Rotterdam. Ze zagen het als een goede promotie voor Rotterdam (8,1) en een bijzondere ervaring voor bezoekers (8,2)!

“De Paradijskerk was een topplek voor het optreden van Nielson. Ook het naast gelegen Rotown wat jaren geleden was bezocht. Daarnaast hebben we een glimp meegekregen van Chinatown in Rotterdam. Leuk!”

(deelnemer publieksonderzoek MTV Music Week)

Andere cases

Deel deze case