Om waardevolle inzichten van je bezoekers van je theater, museum of festival te verzamelen wordt er vaak publieksonderzoek ingezet. Ondertussen ontvangen we allemaal regelmatig surveys en verzoeken om feedback te geven en daar wordt niet iedereen blij van. Het is steeds lastiger om reactie te blijven krijgen van je bezoekers. Daarom maakt R2 gebruik van een nieuwe aanpak die zijn waarde al heeft bewezen.

 

Slim uitnodigen bij publieksonderzoek

Om reacties en waardevolle inzichten te verzamelen moet je het slim aanpakken. Denk bij een goede uitnodiging na wie de afzender is. Bij Museum Rotterdam wordt de uitnodiging uit naam van de directeur verstuurd met zijn foto erbij:

Wat we ook meteen doen is al beginnen met vragen, dit trekt bezoekers meteen het onderzoek in. Daarnaast worden in het uitnodigingsbestand al verschillende achtergrond variabelen meegenomen, waaronder de postcode van de bezoeker.

Publieksonderzoek leuk maken

Als we de genodigden dan in het onderzoek hebben betrokken is het zaak om het ook een beetje leuk te maken om in te vullen. We gebruiken verschillende software tools om feedback te verzamelen afhankelijk van het vraagstuk. Sowieso moet de software goed werken op mobiel. Een mooi voorbeeld is de software van Starred die R2 succesvol inzet voor publieksonderzoek:

Publieksonderzoek Ahoy

Bij de publieksonderzoeken waar we Starred hebben ingezet halen we responses van meer dan 50%. Deelnemers zijn erg enthousiast over deze aanpak en geven met plezier feedback.

Minder vragen stellen en resultaten verrijken

Binnen databases van de theaters, musea en festivals is vaak al een schat van informatie bekend. Zoals gemeld kan je deze informatie al meenemen in je onderzoek. Daarnaast kan op basis van postcode van de bezoeker een verrijking plaatsvinden met de MOSAIC segmentatie van Whooz (voorheen Experian). R2 verzorgt deze verrijkingen direct. Met een MOSAIC analyse ontstaat er een heel genuanceerd beeld van de bezoeker en komt een schat aan aanvullende data beschikbaar zoals interesses, mediagedrag, etc. Ook online analyses geven weer aanvullende inzichten over beleving van de bezoekers en de inzet van je marketing communicatie.

Wil je meer weten over slim publieksonderzoek neem dan contact op met Menno Urbanus van R2 Research.