Na de winst van Duncan Laurence is het Eurovisie Songfestival (ESF) in 2020 naar Rotterdam gekomen en uiteindelijk in mei 2021 plaatsgevonden. Samen met de impactspecialisten van Cigarbox hebben we de legacy, de nalatenschap, van het ESF in Rotterdam zichtbaar gemaakt. Een mega-evenement dat in tijden van corona heeft plaatsgevonden. Welke impact heeft het ESF op het imago van de stad, op de economie en de sociale cohesie?

Samen met het Host City Rotterdam projectteam is een onderzoeksraamwerk opgesteld om de nalatenschap van het ESF op gestructureerde wijze in kaart te brengen. Onder diverse doelgroepen (o.a. Rotterdammers, ondernemers, bezoekers, pers, delegaties en stakeholders) is uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek geeft inzicht in de impact van het ESF in Rotterdam en biedt daarnaast aanknopingspunten voor toekomstige mega-evenementen in Rotterdam.

“Het mogen organiseren van het Songfestival in Rotterdam is een once in the life time gebeurtenis en we made it happen. Als stad willen we in de toekomst graag meer grote evenementen organiseren. Het Legacy onderzoek uitgevoerd door R2 Research laat ons o.a. zien hoe belangrijk de sociale impact van zo een evenement voor ons stad is geweest, ook (of zeker) in tijden van een pandemie. Dit onderzoek is een mooie nalatenschap voor de toekomst!”

(Régine van Dalen, projectmanager Gemeente Rotterdam, coördinatie Legacy Onderzoek ESC2021)