Uitgeven wordt meer dan alleen boeken: een e-book is geen boek meer

Lezen blijft immens populair, daar heeft het internet weinig aan veranderd. Je zou misschien zelfs kunnen zeggen dat lezen en ‘schrijven’ alleen maar belangrijker is geworden. Ook ouderwets lezen is populair gebleven, Microsoft noemde ‘het boek’ begin van dit jaar zelfs nog een killer app, toen het een belang nam in ‘Nook’, het bedrijf van Barnes and Noble rondom haar e-reader. Op Social Media worden in Nederland gedurende het hele jaar alleen al over ‘boeken’ ruim een miljoen berichten gedeeld. Voor uitgevers zijn daarbij vooral het begin en einde van de zomermaanden interessant om te volgen. De Nederlander leest graag een boek op vakantie en praat dan over welke boeken er dit jaar wel of niet mee gaan.

Pieken in ‘boeken’:

Pieken

Die eerste piek in de zomer valt grofweg tussen 15 juni en 15 juli, de tweede beslaat eveneens een maand: deze piek ligt tussen 12 augustus en 12 september. Waar men in de eerste piek op vakantie gaat, daar is men gedurende de tweede ‘boeken’ piek al terug van vakantie en worden de berichten gevoed door scholieren en studenten die bekijken welke literatuur ze dit jaar nodig hebben. Daarbij valt op dat er niet alleen maar geklaagd wordt, maar de opinie over boeken in de studieboekenperiode vooral uitgesprokener is:

‘boeken’ tussen 15 juni en 15 juli:

‘boeken’ tussen 12 augustus en 12 september:

Geef je hoofdzakelijk romans uit, dan is het dus zaak dat je boeken vóór de zomerpiek in de schappen liggen en je je marketing op orde hebt, daar vertellen we vast niets nieuws. De studieboekenuitgever beleeft zijn finest hour qua aandacht aan het eind van de zomer, maar ook deze heeft heir natuurlijk lange tijd van tevoren al in moeten investeren.

E-books

Met een ruime tienduizend berichten, in dezelfde periode waar ‘boeken’ meer dan een miljoen haalt, is het ‘e-book’ een stuk minder populair op social, maar dat hoeft ons -gezien de huidige positie op de markt- ook weinig te verbazen. Opvallend is vooral dat de zomerpieken uitblijven: e-books zijn het hele jaar (niet zo) populair.

Activiteit mbt e-books, januari tot 27 november 2012:

Tegen dit -verder toch redelijke- aantal berichten steken de verschillende uitgevers en applicaties die er het afgelopen jaar zijn bijgekomen nogal schril af: leesapplicaties (zoals “lees dit boek”) en nieuwe uitgevers (zoals “Ons Woord”) weten wel wat los te maken, maar deze aandacht na de lancering nog niet echt vast te houden. Het staat in ieder geval vast dat ze geen veelbesproken onderwerp blijven.

Berichten rondom apps:

Wel zie je dat we het bij e-books nog vooral over verkooppunten en uitgevers hebben, maar de traditionele handel komt er -ten opzichte van Bol- steeds minder goed van af (‘Bruna’ is naast een winkel ook de naam van een uitgever) ; is het tijd voor een ‘nieuwe manier van publiceren’? We lijken er langzamerhand echt klaar voor, en ook de uitgeverswereld zit niet stil, in de slag om de consument weten de traditionele winkels hun plek nog niet helemaal te vinden al zijn ze -ook bij het ‘e-book’- nog steeds aanwezig.

Termen rond ‘e-book’

Geen e-books, maar apps

Hoe ziet een ‘nieuwe manier van publiceren’ er dan uit? Misschien is een digitaal boek ook wel helemaal geen ‘e-book’ in de zin van een ‘digitaal boek’ en moeten we heel anders over dit concept denken. Kijken we naar de populairste app, “Leesditboek”, van WPG uitgevers en vergelijken we die met een aantal specifieke initiatieven, dan zien we een boekproject als “Het Lettercircus” goed mee kan komen en “#Verdiendeaandacht” de app van WPG zelfs weet te verslaan in berichten en sentiment. (mbv Coosto)

Berichten rond boekprojecten:

De notitie dat het ‘niet meer’ bij alleen een ‘simpel’ boek of e-book blijft is ook in de uitgeverswereld aangeslagen, Timo Boezeman, van De Arbeiderspers / A.W. Bruna over “Verdiende Aandacht”:

[..] een boek heeft zijn beperkingen. [..] Daarin vind je het basisverhaal, met alles wat je wilt weten. Maar wil je meer? Dan kan dat!

E-books vervangen nog steeds het ‘echte’ boek niet, al zijn digitale titels wel steeds populairder. Intussen worstelen traditionele boekwinkels openlijk met hun businessmodel, en krijgen ze ook voor deze twijfels nog niet echt de handen op elkaar.

Bovenstaande analyses werden, uitgevoerd met behulp van Coosto.

Gyurka Jansen

Over de auteur: Gyurka Jansen

Consultant @r2research | ThePostOnline | Social Media Oehoeboeroe | Metal | Blogger: Sociologie, Nieuwe Media, Online Marktonderzoek & Marketing

No Comments.

Plaats een reactie