Spotify leert continu van big data

Afgelopen week vond Social Media Week Rotterdam plaats. Een week aan interessante sprekers rondom social media en online marketing. Als online media specialist en muziekliefhebber was ik zeer benieuwd naar het verhaal van Wouter de Bie van Spotify. Voor een online streaming dienst met gebruikersgegevens is er een wereld aan data beschikbaar. Wat doet Spotify hiermee? In deze blog een aantal inzichten die ik uit de presentatie heb gehaald.

Real-time testen van features

Aangezien alles online draait bij Spotify kan gedrag direct worden gemeten. Spotify gebruikt dit om bijvoorbeeld nieuwe features uit te rollen naar een selectie van gebruikers. Vervolgens wordt er een controle groep naast gelegd om te zien of er verschillend gedrag zichtbaar is. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van advertentie bij (niet betalende) klanten. Hierbij werden twee varianten uitgezet: één lange advertentie van 5 minuten of drie korte advertenties tijdens een uur. Resultaat: geen duidelijk verschil in gedrag, dus beide opties zijn inzetbaar.

Impact van offline marketing campagne zichtbaar

De grootschalige marketingcampagne van Daft Punk was goed terug te zien binnen Spotify. De single ‘Get Lucky’ werd in april 2013 uitgebracht, op dat moment vervijfvoudigde het aantal streams in een aantal dagen. In mei is er een grootschalige marketing campagne uitgezet voor de release van ‘Random Access Memories’, zie ook eerdere blog op marketingfacts die dit mooi beschreef. De dagen na het uitbrengen van het album werd Get Lucky een wereldwijde megahit. Het aantal streams eind mei ligt een factor 10 hoger dan na de release in april 2013.

Spotify Big Data

Spotify helpt artiesten bij keuze van concertlocaties

Spotify bestaat bij de gratie van de artiesten die hun muziek delen via hun platform. Waar mogelijk probeert Spotify de artiesten zoveel mogelijk te helpen bij hun marketing. Vanuit het management van Jay-Z kwam de vraag waar in Zweden Jay-Z het beste een concert kon organiseren. Uit de analyse van Spotify bleek dat Jay-Z fans zich met name in Göteborg bevinden en het dus slim is daar een concert te organiseren. Een mooie manier om de artiesten weer te helpen en succesvol een tour te plannen.

Personaliseren van aanbevelingen nog een uitdaging

Een uitdaging voor Spotify is wel het personaliseren van data. De Spotify gebruikersdata is gekoppeld aan een account maar niet persé aan de persoon die op dat moment muziek luistert. In mijn geval komt het voor dat er binnen Spotify nummers door mijn kinderen worden uitgekozen. De aanbevelingen die vervolgens op basis van muziekgedrag worden gegeven zijn een mix van suggesties. Spotify denkt wel na om, net als bij Netflix, een feature in te bouwen waar duidelijk is wie op dat moment de muziek uitkiest aan dat aan te geven.

Smaakt dit naar meer? Bekijk dan de volledige keynote van Wouter de Bie van Spotify:

Credits afbeelding: Social Media Week Rotterdam

Menno Urbanus

Over de auteur: Menno Urbanus

Oprichter R2 Research | Cultuur | Sport | Cities

No Comments.

Plaats een reactie