Randstad: Muziek op de werkvloer

Veel mensen luisteren muziek op het werk, denk alleen al maar aan het legendarische radioprogramma ‘Arbeidsvitaminen’, maar het muzieklandschap is over de jaren ook sterk veranderd. Zouden er nu niet meer mensen zelfstanding (met een iPod, bijvoorbeeld) op het werk naar muziek luisteren, of misschien is het nog maar een minderheid die überhaupt nog naar muziek luistert onder werktijd. Voor Randstad heeft R2 Research een onderzoek uitgevoerd dat de relatie tussen ‘muziek en werk’ nader belicht.

Het onderzoek

Voor het onderzoek is ‘de werkende Nederlander’ ondervraagt en op basis van de resultaten kunnen we een aantal opmerkelijke uitspraken doen. Zo is de radio nog steeds het medium bij uitstek om muziek te luisteren, maar luisteren veel mensen daarnaast muziek van CD en -opvallend- youtube. Popmuziek is het genre waarop mensen het meest productief zeggen te zijn, gevolgd door dance.

In het onderzoek is verder gekeken dan alleen algemene voorkeuren, zo wordt Adele opgegeven als artiest waarbij men het meest productief is en luistert men liever niet naar Elly en Rikkert of Rammstein op het werk. Om zowel een brede selectie aan muziek mogelijk te maken en de manier van kiezen toch eenduidig te houden is er een link met een Spotify-database gelegd. Hierdoor konden deelnemers eenvoudig hun drie populairste nummers kiezen en is krijgt tegelijkertijd het genre ook een invulling. Dit is ook belangrijk voor een ander aspect van dit onderzoek: inzichten gaven ten behoeve van een Facebook applicatie, ontwikkeld door Kumpany. Hieronder de volledige rapportage van het onderzoek:

De app

“Afgestemd op jou”, in kernwoorden het idee achter de speciale muziekapplicatie op de Facebook pagina van Randstad. De opzet van de applicatie komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is een combinatie van het creatieve brein van Kumpany en de onderzoeksresultaten die wij vanuit R2 Research hebben kunnen verschaffen. Doordat er direct ‘Top 10’ lijstjes samen te stellen waren op basis van de onderzoeksresultaten kan applicatie je met een zekere voorkennis gegevens voorschotelen over welk soort muziek mensen in jouw beroepsgroep luisteren.

In de Randstad ‘Afgestemd op jou’ app kun je direct zien welk soort muziekmensen uit de sector luisteren waarin jij ook werkt, of op basis van de nummers die jij leuk vindt een muziekprofiel aanmaken. Om invulling te geven aan de muziekkeuze van ‘werkend Nederland’ wordt gebruik gemaakt van de onderzoeksresultaten van R2. Hier komt dus de koppeling met Spotify direct van pas, deze wordt ook in de applicatie doorgezet: de gegenereerde playlists zijn direct afspeelbaar in Spotify.

Op 17 september presenteerden Chris Heutink (algemeen directeur Randstad Nederland) en ‘popprofessor’ Leo blokhuis de resultaten in de Ziggo Dome. Het persbericht bij deze presentatie is hier te vinden (pdf) en een korte samenvatting van het onderzoek is ook online te vinden. (pdf)

CC-Foto: ‘gallery-art

Gyurka Jansen

Over de auteur: Gyurka Jansen

Consultant @r2research | ThePostOnline | Social Media Oehoeboeroe | Metal | Blogger: Sociologie, Nieuwe Media, Online Marktonderzoek & Marketing

No Comments.

Plaats een reactie