Muziek is mijn leven!

De muziekfan vs. de muziekfreak uitgelicht

Voor de één is muziek een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven. De ander kan prima zonder of ergert zich zelfs aan de luide klanken die tijdens het uitgaan een goed gesprek kunnen verstoren. Hoewel de meeste mensen een prettig muziekstuk op zijn minst kunnen waarderen, is er een duidelijk onderscheid te maken tussen verschillende soorten muziekfans. 

Hoe groot is de rol die muziek speelt in iemands leven? Hoe vaak gaat iemand naar concerten en hoe vaak is iemand actief op zoek naar muziek om aan te schaffen? Aan de hand van deze vragen is het mogelijk te bepalen of iemand een gemiddelde luisteraar is, een echte fan of een enorme muziekfreak.

 

Uit onderzoeksresultaten blijkt ook dat het genre en de manier waarop muziek wordt ‘geconsumeerd’ sterk verschilt per type fan. Een muziekfreak onderscheidt zich vooral door meer concerten te bezoeken en zal zich kunnen herkennen in de royale stelling: “muziek is mijn leven”. Om een beter beeld te krijgen van de verschillen in beleving, loont het de moeite om de muziekfreak eens tegenover de muziekfan te zetten.
Infographic: de verschillende type fans die zijn te onderscheiden

Freak of fan?

Uit onderzoek onder de Nederlandse bevolking blijkt dat 28% zichzelf muziekfreak of muziekfan noemt. Dit uit zich in veelvuldig luisteren naar muziek en regelmatig concertbezoek. Een van de opvallende resultaten uit het onderzoek is dat de muziekfreaks vooral mannen zijn die zich bevinden in de leeftijdsgroep tussen de 25 en 34 jaar. Muziekfans zijn vaker jonger dan 25 jaar met een redelijk gelijke verdeling onder mannen en vrouwen. De muziekfreaks zijn vaker hoog opgeleid terwijl de muziekfans wat dat betreft meer in het landelijk gemiddelde zitten.

De muziekfreaks zijn vaker hoog opgeleid terwijl de muziekfans wat dat betreft meer in het landelijk gemiddelde zitten.

Genres

Nog altijd kan de popmuziek rekenen op de meeste aanhang als het gaat om concertbezoek. Pop is dan ook een breed begrip waar de rockmuziek ook onder valt. Muziekfans tonen naast pop ook een hoge waardering voor dancemuziek. Het is goed mogelijk dat leeftijd daarbij een rol speelt aangezien de muziekfan vaker jonger is dan 25. Muziekfans en freaks delen een gelijke liefde voor alternatieve muziek. Sowieso kennen beide groepen een brede muzikale interesse en bezoeken concerten in diverse genres. Toch heeft de muziekfan uiteindelijk de breedste smaak. Bij deze groep komen metalconcerten op een goede derde plaats na dance-evenementen en popfestivals.

Muziekconsumptie

Verder valt op dat muziekfreaks veel vaker luisteren naar online radiostations en vaker LP’s draaien. De muziekfan haalt zijn genot eerder uit de iPod of smartphone. Beide groepen maken in ieder geval even dankbaar gebruik van Youtube. Onder zowel fans als freaks zijn het nog altijd de grote radiozenders als 3FM, Radio 538, Q-Music en Veronica waar op afgestemd wordt. De fan luistert wel vaker naar de radio dan de freak, die wellicht toch liever zijn eigen playlist samenstelt.

Beide groepen maken in ieder geval even dankbaar gebruik van Youtube.

Menno Urbanus

Over de auteur: Menno Urbanus

Oprichter R2 Research | Cultuur | Sport | Cities

No Comments.

Plaats een reactie