MOAcademy workshop “Social Media Research”

De eerste editie van de MOA workshop “Social Media Research”, die plaats vond op 24 september in MediaPlaza Utrecht is een geslaagde sessie geworden. De deelnemers beoordeelden de door R2 Research verzorgde workshop met een 7,5. De kennis en kunde met betrekking tot social media research van de workshopleider scoorde gemiddeld nog hoger.

Vormen van social media research

Tijdens de workshop, die een gehele dag in beslag nam, zijn er systematisch stappen gezet om met social media research aan de slag te gaan. Er werd gestart aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden, waarbij er ook een aantal vormen van social media research zijn benoemd:

  • op basis van data uit social media als Twitter en Facebook
  • via social media data en inzichten verzamelen
  • over de inzet en effectiviteit van social media

POST-methodiek voor social media research

Vervolgens is het zaak om gericht aan de slag te gaan om inzichten te verkrijgen. Hiervoor hebben wij de POST-methodiek van Forrester Research aangepast zodat deze kan worden ingezet bij social media research. Bij social media research ziet de POST er dan als volgt uit:

  • P = Populatie
  • O = Onderzoeksvraag
  • S = Strategie analyse
  • T = Technologie

Binnen de P wordt heel duidelijk de populatie afgebakend, welke personen zijn de doelgroep van ons vraagstuk? Het benoemen van de ‘onderzoeksvraag (O)’ is essentieel bij dit soort analyses. Vanuit sociale media is er oneindig veel data beschikbaar, om hier waardevolle inzichten uit te halen zal je vanuit een probleemstelling moeten werken.

De ‘S’ beschrijft de wijze waarop de analyses worden ingestoken: welke vergelijkingen worden er gemaakt? over welke tijdsperiode? En op welke kenmerken wil je toetsen? Tenslotte bepaal je welke analyse tools (T) je hiervoor nodig hebt. In praktijk wordt er vaak gestart met een tool om vervolgens een onderzoeksvraag te beantwoorden terwijl het de vraag is of deze tools daarvoor geschikt zijn.

Met deze theoretische bagage zijn de deelnemers vervolgens zelf aan de slag gegaan met social media research vraagstukken. Alles bij elkaar een geslaagde eerste editie, we kijken uit naar volgend jaar.

Op dinsdag 18 november 2014 wordt een nieuwe editie van de MOA workshop “Social Media Research” georganiseerd.

Interesse? Schrijf je dan in op de MOA website

 

Menno Urbanus

Over de auteur: Menno Urbanus

Oprichter @r2research | social research | houdt van social, sport & muziek

No Comments.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gebruikt. Velden met een * zijn verplicht