Markthal het icoon van Rotterdam

In één jaar tijd zijn er drie fantastische architectonische iconen onthult in de stad die architectuur altijd al hoog had staan.  De meest recente toevoeging is de markante markthal bij station Blaak in Rotterdam. Na “de Rotterdam” van Rem Koolhaas en het nieuwe Centraal Station nog een architectonische hoogstand erbij. Als onderzoeker, Rotterdammer en architectuur liefhebber ben ik dan benieuwd of de Markthal wordt omarmd en hoe erover wordt besproken. Daarnaast ook wat de ervaringen van bezoekers zijn, een fantastisch gebouw neerzetten prima maar geeft het inspiratie en creëert het enthousiasme. Om daar een beeld bij te krijgen maak ik in dit geval gebruik van een social media analyse met behulp van monitoringtool Coosto

Markthal online in korte tijd veel besproken

De Markthal is op 1 oktober geopend en in deze korte periode is er online veel over gedeeld. In de aanloop naar de opening waren dit ongeveer 6.000 berichten, rond de opening ruim 5.000 en daarna zijn er continu berichten gedeeld en staat de teller eind oktober op bijna 20.000 berichten. Zo’n cijfer zegt niet zoveel maar als je het gaat vergelijken met “De Rotterdam” en het nieuwe Centraal Station in Rotterdam dan krijgt het meer waarde. Hou hierbij ook in het achterhoofd dat “De Rotterdam” in januari 2014 is geopend en het nieuwe station in maart 2014.

Schermafbeelding 2014-10-29 om 09.41.28

Enorm online bereik rondom markthal 

Het aantal berichten dat online wordt gedeeld is vaak de eerste stap, vervolgens kan je kijken naar het bereik. Wanneer een nieuwssite content deelt of een twitteraar met 100 volgers dan maakt dat nogal een verschil. Kijkend naar het Nederlands bereik dan staat de Markthal zelfs boven de andere twee gebouwen. In totaal creëert de Markthal bijna 24 miljoen online impressies, Centraal Station 23 miljoen en De Rotterdam 15 miljoen. Het zijn allemaal bijzondere markante gebouwen maar de Markthal wordt toch het meest besproken. Centraal Station en de Markthal zijn openbare gebouwen en dat maakt het voor een groot publiek aantrekkelijk. En in de Markthal is natuurlijk veel te beleven met een dagelijkse markt en vers aanbod.

Schermafbeelding 2014-10-29 om 09.30.07

Instagram meer gebruikt om over de Markthal te delen

Kijkend naar de bronnen waar er online wordt gedeeld dan zijn Twitter en Facebook de belangrijkste kanalen gevolgd door blogs. Bij De Rotterdam en Centraal Station spelen nieuwssites een grotere rol. Bij de Markthal worden veel berichten gedeeld via Instagram en Pinterest en dan hebben we het alleen nog maar over foto’s waarbij Markthal wordt vermeld als tekst. Verder valt op dat zowel mannen als vrouwen delen rondom de drie gebouwen. Een brede doelgroep deelt dus over deze iconen via verschillende kanalen.

Schermafbeelding 2014-10-29 om 09.41.19Schermafbeelding 2014-10-29 om 09.41.09

Markthalbezoekers zijn erg enthousiast na bezoek

Leuk dat er online veel over wordt gesproken en dat er een enorm bereik is maar wat zijn nu de ervaringen van de bezoekers. Een social media analyse kan hier ook direct inzicht in geven. Om een eerste indruk te krijgen is het echt niet nodig om eerst bij de deur te gaan enquêteren. Binnen de 20.000 berichten rondom de Markthal kun je verder gaan analyseren op specifieke bezoekerservaringen. Deze analyse leverde een aantal waardevolle quotes op:

Schermafbeelding 2014-10-29 om 09.30.28

Wil jij ook aan de slag met social media analyses en op gestructureerde wijze inzichten verzamelen? 

Op 18 november organiseert de MOA een Masterclass Social Media Research. Aan de hand van verschillende social media research cases worden de mogelijkheden onder de aandacht gebracht. Daarbij ga je ook zelf aan de slag om waardevolle inzichten via social media te verzamelen en op waarde te schatten.

Interesse, kijk dan op de MOA website en schrijf je in voor deze Masterclass:

Fotocredits Markthal, de Rotterdam en Centraal Station (met toestemming): OSSIP VAN DUIVENBODE

Menno Urbanus

Over de auteur: Menno Urbanus

Oprichter R2 Research | Cultuur | Sport | Cities

No Comments.

Plaats een reactie