Kinderen: buitenschoolse opvang te ‘schools’

Op basis van onderzoek van R2 Research blijkt dat meer dan tweederde van de kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar ervaart de buitenschoolse opvang (bso) als te ‘schools’. Ze willen veel meer inspraak in wat ze mogen doen. Een kwart noemt de opvang zelfs ‘saai’. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van EISVRIJ, een vakantieorganisatie voor kinderen en jongeren. Ook werd aan kinderen gevraagd wat ze van de bso in de vakantieperiode vinden. Slechts een derde van de kinderen zegt daar meestal met plezier naar toe te gaan.

Op basis van het onderzoek dat EISVRIJ door R2 Research B.V. liet uitvoeren, concludeert de jeugdvakantieorganisatie dat er veel te verbeteren valt voor bso’s. Zo geeft vier op de vijf (78%) van de kinderen aan niet zo vaak of zelfs nooit op excursie te gaan, terwijl een ruime meerderheid dit wel leuk zou vinden. Veruit de meeste kinderen willen daarnaast veel meer zelf bedenken wat ze doen op de bso. Slechts 21% geeft aan dat ze die inspraak al hebben. EISVRIJ wil met bso’s gaan samenwerken om een betere invulling te geven aan de vrije tijd van kinderen, zowel doordeweeks als in de vakantie. Bso’s hebben al interesse getoond in een nieuw programma van EISVRIJ waarbij kinderen met een terreinwagen wekelijks van school worden gehaald en dingen gaan doen waar ze zelf om hebben gevraagd. Ook gaat EISVRIJ met bso’s in gesprek om te kijken of bepaalde jeugdvakanties via de bso aangeboden kunnen worden.

Het onderzoek is ook gedeeld op het Jeugdjournaal op maandag 2 april 2012, hierbij een link naar de ochtenduitzending. De resultaten van het onderzoek komen voorbij vanaf 2.25 in de uitzending. Ook in de avonduitzending van het Jeugdjournaal was er een item over het onderzoek met mooie infographics:

 
 
 
 
 
 

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van EISVRIJ uitgevoerd door R2 Research B.V. (www.r2research.nl). Onder begeleiding van hun ouders hebben kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar een online vragenlijst ingevuld.  In totaal hebben n=400 kinderen, die naar de bso gaan, aan het onderzoek meegedaan. Hierbij was een goede verdeling over leeftijd, geslacht en provincies in Nederland terug te zien. Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Menno Urbanus van R2 Research B.V. (010 221 0333). Resultaten van het onderzoek zijn op te vragen bij EISVRIJ door contact op te nemen met Jos Verveen (06 1404 6222).

Over eisvrij

EISVRIJ is een vrijetijdsorganisatie voor kinderen en jongeren van 8 t/m 19 jaar. Bij EISVRIJ bepalen kinderen zelf wat ze doen in hun vrije tijd: na school, in het weekend en tijdens de vakantie. De activiteiten, (weekend)vakanties en zomerkampen van EISVRIJ zijn dan ook grotendeels bedacht door kinderen en jongeren zelf en ook tijdens de (weekend)vakanties bepalen de kinderen en jongeren zelf wat ze wanneer gaan doen. Voor meer informatie over EISVRIJ: www.eisvrij.nl of mail/bel Jos Verveen op jos@eisvrij.nl of 06 – 14046222.

Resultaten van het onderzoek

Menno Urbanus

Over de auteur: Menno Urbanus

Oprichter R2 Research | Cultuur | Sport | Cities

No Comments.

Plaats een reactie