De invloed van social media bij TVOH

The Voice USA heeft een Primetime Emmy Award ontvangen voor hun programma. Een erkenning voor het grootschalige succes van het TV-format The Voice dat natuurlijk in Nederland is begonnen. Vanuit EenVandaag ontvingen wij de vraag of de inzet van social media de reden van succes is van het programma. In een TV-item op EenVandaag heeft Menno Urbanus van R2 hier zijn licht op laten schijnen. In deze blog willen we de rol van social media specifiek voor The Voice of Holland verder toelichten.

De rol van social media bij The Voice of Holland is cruciaal

Twitter, Facebook en Instagram zijn een belangrijk onderdeel van het programma. Tijdens de start in augustus 2010 was Hyves nog het belangrijkste social media kanaal. De rol van social media uit zich in een volledige integratie in het programma. Tweets worden getoond in de uitzending. De coaches van de talenten zijn grote influencers op social media en berichten vaak via hun eigen kanaal over The Voice. Daarnaast is er continu een social media team actief om de kanalen te monitoren, content te delen en te reageren.

sitestat

Meer dan 2,3 miljoen berichten over TVOH gedeeld in eerste 3 seizoenen

Het bereik van TVOH in Nederland is zeer groot. Over de afgelopen seizoenen zijn er meer dan 2,3 miljoen berichten gedeeld op sociale media. De integratie van social media in het TV-format verhoogt de online zichtbaarheid. Om een idee te krijgen hieronder een overzicht van het aantal berichten dat er over 3 jaar tijd wordt gedeeld over een selectie van TV-programma’s:

The Voice of Holland 2.300.000 berichten
Pauw en Witteman 700.000 berichten
Boer zoekt vrouw 300.000 berichten
So you think you can dance 185.000 berichten

Deze TV-programma’s verschillen sterk van elkaar qua opzet en de rol die social media hierbinnen speelt. Het laat wel zien dat de aantallen die TVOH realiseert echt hoog zijn.

The Voice coaches online van grote invloed

Via de social media kanalen bereiken de juryleden zeer veel fans en wordt de ‘word of mouth’ gestimuleerd. Kijkend naar de Nederlandse juryleden op dit moment (Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Ilse de Lange en Ali B) dan hebben zij gezamenlijk meer dan 800.000 volgers op Twitter. Via Facebook worden meer dan 200.000 fans bereikt. Er zit natuurlijk overlap tussen de kanalen en volgers van de juryleden maar met deze aantallen is de invloed groot. In de USA is deze invloed exponentieel groter, met juryleden als Christina Aguilera, Adam Levine and Blake Stilton. Het gezamenlijk bereik van deze juryleden is meer dan 40 miljoen personen. Dit is wel met mogelijke overlap maar dan nog erg grote aantallen.  Ter illustratie: tijdens de opening van het vijfde seizoen in de USA keken er 15 miljoen mensen naar het programma.

Menno Urbanus

Over de auteur: Menno Urbanus

Oprichter R2 Research | Cultuur | Sport | Cities

No Comments.

Plaats een reactie